WikiSzótár.hu Könyvesbolt
+36703420900
compare_arrows0
Raktáron
NAGYSZÓTÁR TANULÓKNAK 0. kötet
NAGYSZÓTÁR TANULÓKNAK 0. kötet
 • favorite_border
 • compare_arrows

NAGYSZÓTÁR TANULÓKNAK 0. kötet


star_borderstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
0 vélemény
18.000 Ft
chat
 • KategóriákSzótárak
 • Súly: 2kg
 • Elérhető: Raktáron
OTP Mobil SimplePay - Bankkártyák - PayPal - Banki átutalás
OTP Mobil SimplePay - Bankkártyák - PayPal - Banki átutalás
remove_circle_outlineadd_circle_outline

Sarkadi Zsolt és Szabados Pál: NAGYSZÓTÁR TANULÓKNAK

NAGYSZÓTÁR TANULÓKNAK 0. kötet - Gyakran használt szavak

A régiek úgy vélték, a diófát nem magának ülteti az ember, hanem az unokáinak. Mire a fa termőre fordul, már az unokák fogják enni a termését.

A szótárt sem magunknak írjuk, hanem a következő nemzedékeknek. Ők fognak vele jobban tanulni, később pedig ők fognak ezáltal jobb életet élni.

A „Nagyszótár tanulóknak” egy színes, több kötetes, teljes magyar értelmező szótársorozat, amit a gyerekek is értenek. Fontos célja a nyelvünk megőrzése.

A nyelv és annak belső logikája, amelyet egy nép évezredek során alakít ki, jellemző arra a nemzetre, sőt annak minden egyes tagjára - befolyásolva a gondolkodását.

Mi a szavak, jelentések, meghatározások egyszerű, közérthető megadásával tesszük lehetővé a fogalmi megértést, a hatékony, eredményes tanulást és alkalmazást. Célunk az iskolások tanulásának segítése felső tagozattól főiskoláig, vagy akár még tovább... De még ennél is többet akarunk elérni: az olvasóink kompetenciaszintjét növelve kívánjuk gondozni, sőt felvirágoztatni a magyar kultúrát.

A 0-s kötet: „Gyakran használt szavak” a legnehezebb, sokjelentésű szavainkat tartalmazza utolérhetetlen egyszerűséggel és érthetőséggel megfogalmazva.

A 0. kötet azért nulladik, mert ez a szótár egy szótársorozat bevezető, ám mégis önálló, teljes értékű kötete A-tól Z-ig.

A 0. kötetben azok a gyakran használt szavak, nyelvtani szerepű rövid szavak, toldalékok meghatározásai találhatók, amelyeket nap mint nap használunk, mégsem érti őket mindenki helyesen. Érdekes megnézni az iskolás korosztályt tesztelő PISA felméréseket, ahol a tanulók közel fele megbukik a legelemibb szövegértési teszteken pontosan ezen szavak miatt. (A hivatalos nyilatkozatok a diákok 20%-át mondják funkcionális analfabétának, de a helyzet cégvezetői szemmel sokkal rosszabb. A diákok fele csak primitív betanított munkára lesz alkalmas így. HVG.HU) Az átlagos középiskolás diákból később átlagos munkavállaló lesz (tömérdek meg nem értéssel és hiányzó anyanyelvi szókinccsel), és nem véletlenül bosszantanak téged nap mint nap, kedves cégvezető.

A “Nagyszótár tanulóknak” megalkotásának első lépése az volt, hogy kidolgoztuk, milyen a legtökéletesebb szótár, milyen egy ideális meghatározás, amely mindenben a tanulás, megértés igényeihez igazodik, és amelyhez nem kell nyelvésznek, szakértőnek lenni, nem kell rövidítéseket, különleges írásmódokat ismerni. Jelenleg ez a világ legmagasabb színvonalú szótára!

Ebben a szótárban minden egyes meghatározás annyira egyszerű, könnyen érthető, hogy az összezavarodott tanulók (és munkavállalók) is nagyon könnyen megértik őket.

Sőt, hogy teljesek legyünk: még nagyhírű nyelvész elődeink sem tudták ezen szavak (az alapszókincs) minden jelentését világosan meghatározni! Valójában még össze sem gyűjtötték ezek mindegyikét - a többi szótárból ezek hiányoznak:

 • több mint 80 igekötő
 • több mint 80 névutó
 • több mint 200 kötőszó
 • több mint 500 névmás
 • több mint 1000 határozószó
 • minden magyar névelő, képző, jel és rag
 • minden kötőhang és betű
 • minden írásjel összes jelentése (bizony, ezeknek is van saját jelentése - nem is egy!)
 • közel 2000 címszó meghatározásaiban...

Érdemes jól érteni mindegyiket, hiszen ezek képezik a magyar nyelv alapjait!

Tartalom és design összhangja, hogy gyorsabban juss el a megértésig

A szótárírás legfejlettebb technikáját alkalmazzuk minden szócikkben. A legsikeresebb tanulási technológia igényeit kielégítve minden szempontból az olvasóhoz, tanulóhoz igazodtunk, ezért nagyon könnyű megérteni, használni a szócikkeket.

 • A

  Színes ábra - könnyebb megértés

  Minden szó elején van színes ábra, kép, ami nagyon megkönnyíti az olvasó dolgát.
 • B

  Szócikkek színes háttere

  A szócikken belül az egyes jelentéseket, szófajokat eltérő háttérszínek különítik el nagyon szemléletes módon, ami sokat segít a keresett jelentés megtalálásában.
 • C

  A lényeg kiemelése

  A meghatározások elején vastag betűkkel kiemelten látható annak a jelentésnek a lényege egyszerű, könnyen érthető formában, két-három szóval körülírva.
  A meghatározások célja a megértés: pontosan körülírt fogalmak, amik nem csupán egy-két rokon értelmű szóból állnak, hanem teljes körülírásból.
  A szabatos meghatározások precízek, alaposak – nincsenek bennük általánosítások, homályos utalások, önmagukkal meghatározott címszavak.
 • D

  Teljeskörű meghatározás

  Az olvasó számára érthetők az okozati összefüggések is, mert a meghatározások nem csak a formát adják meg, hanem azt is leírják, mit csinál, okoz az adott dolog, mi a szerepe, felhasználása, vagy elvi szinten leírva hogyan lehet létrehozni.
 • E

  Példamondatok a használatra

  A meghatározások része legalább két-két szemléletes példamondat, amelyek segítenek értelmezni a leírt fogalmat.
 • F

  Használati útmutató a hátlapon

  A meghatározásokban nincsenek rövidítések, fura jelek, amik gyakran tették nehézzé a régebbi szótárak használatát. Teljesen mellőzzük az elavult nyomdai szempontokat.
 • G

  Betűsáv a jobboldali lapok szélén

  Gyorsabban, könnyebben tudod megkeresni az adott betűvel kezdődő szót.
 • mode_editÍrj véleményt a termékről
  Kérjük lépj be vagy regisztrálj az értékelés leadásához!